Ciabattabröd
Det här brödet är hur gott som helst enligt mig + familj. Det blir stora luftbubblor och knaprig yta. Go go!
Ingredienser:
Ciabatta:
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 gr jäst
2 tsk salt
1 msk honung
12 dl vetemjöl (av de brukar jag ta 1,5 dl grahamsmjöl så det blir lite grövre)
How to do:
Blanda vattnet och mjölken tillsammans med jästen, saltet och honungen. Ta en stor bunke och vispa gärna. Det kan vara bra att värma honungen lite innan, (om den inte redan är flytande) annars fastnar den lätt i vispen.
Rör ner mjölet så att det blir en lös deg. Strö lite mjöl över alltihop och låt degen jäsa under en kökshandduk i en/en och en halv timme.
När jäsningen börjar lida mot sitt slut, sätt ugnen på 250 grader.
Häll ut degen på ett mjölat bord, men knåda den inte! Då försvinner luftbubblorna och det blir kompakta bröd istället. Strö mjöl över degen och platta ut den. Skär degen i bitar, du bestämmer själv hur stora de ska vara! Mina brukar jag göra rätt stora. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och in i ugnen i 20 minuter.

På den här bilden ser de mer ut som små bullar, men jag brukar göra dem större och de blir också plattare i vanliga fall! Just den här satsen testade jag att göra lite mindre, allt funkar ju. Kör hårt!