baka yo

Amerikanska chocolate chip cookies

Publicerad 2014-06-29 21:51:00 i Kakor,

Det här kan vara mitt absoluta favvorecept. Bakade två plåtar och bjöd klassen en gång. Fick bra betyg från ca alla, så det här receptet är uppbackat av en hel musikklass! För att de ska bli mjuka i mitten ska en inte grädda dem så länge. Så var noga med att ta ut dem i tid!
 
Ingredienzer för två plåtar:
Chocolate Chip Cookies
175 gr smör i rumstemperatur
2 dl brunt farinsocker
1/2 dl strösocker
1 ägg, även det rumstempererat
2 tsk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk majsstärkelse
1 tsk bikarbonat
3 dl (eller 250 gr) hackad mörk/ljus choklad
 
How to do it:
Ta ut ägg och smör i tid så de hinner bli rumsvarma. Om jag glömmer bort det (vilket jag oftast gör) så går det utmärkt att värma smöret lite i mikron så det blir mjukt, men akta så det inte smälter. Ägget brukar jag knäcka ut på en liten tallrik så blir det fortare varmt. 
 
Hacka chokladen ganska grovt, men om det blir alltför stora bitar så blir det nästan för chokladigt i de färdiga kakorna, trust me.
Blanda vetemjöl, bikarbonat och majsstärkelsen i en bunke och ställ på något smart ställe där den inte är i vägen.
 
Vispa det rumsvarma smöret, strösockret och farinsocker fluffigt och fint.
Knäck ner ägget och efter det vaniljsockret. Blanda på låg hastighet till en jämn smet. 
 
Leta reda på bunken med de torra ingredienserna och blanda ner i smeten, lite i taget. Här måste man vara ganska snabb eftersom det är bikarbonat i smeten!!!!!
 
Blanda ner den hackade chokladen. Vid det här laget kan det vara lite svårt att blanda allt med elvisp eftersom degen är ganska tjock. Jag brukar blanda med en matsked efter att chokladen lagts i.
Ställ allt i kylen i minst 30 minuter.
 
Klä två plåtar med bakplåtspapper och gör små bollar av smeten och lägg ut dem på plåtarna. För mig brukar det bli 20 kakor på varje plåt. Platta inte ut dem, de kommer flyta ut i ugnen!
Grädda i ca 8 minuter i mitten av ugnen på 175 grader.  De ska vara lite bruna i kanterna och inte så glansiga längre. Våga ta ut dem, de ska vara lite degiga i mitten! 
Dra över bakplåtspappret med kakorna på till en köksbänk eller dylikt och låt dem svalna. Ät och njut!!!!!!!
 
(Går finfint att frysa in! Bara att tina lite i mikro eller i rumstemp ett tag innan de skall ätas!)
 

Kommentarer

Postat av: Jesper Wilfing

Publicerad 2018-08-01 22:25:33

Är jag blind eller har du inte skrivit graderna? Precis när allt är klart och man skall slänga in dem i ugnen... Likadant förra gången jag skulle baka dom : )

Jaja, chansar på 200 grader då....

Tack för ett väldigt smarrigt recept hur som helst.

Svar: Hej!! Oj ja det har jag nog missat, blev det bra med 200? Är nog 175 grader egentligen! Ska uppdatera inlägget, tack för din kommentar och kul att du gillar receptet! :)
Lina Näsström

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela